Word gezonder door rustiger te ademen

Opbouw Buteykotraining

Wanneer de opbouw van de Buteykotraining in de juiste volgorde verloopt, heb je de beste resultaten. Als je aan training denkt, dan denk je aan hard werken. Bij de Buteykotraining is het juist de bedoeling dat je niets doet. Simpele oefeningen helpen jou om je heerlijk te ontspannen, iets wat veel mensen verleerd zijn. Als vanzelf merk je dat je steeds minder hoeft te ademen. Je hoeft hiervoor niets te forceren, juist ontspanning is het kernwoord. Je leert luisteren naar je eigen lichaam en je voelt beter aan wat goed voor je is.

De Buteykotraining kent 2 fasen van positieve effecten:

  1. Het zonder medicijnen, direct opheffen van symptomen zoals; benauwdheidsaanvallen bij bronchiale astma, verstopte neus, hoestbuien en allergische verschijnselen.
  2. Naarmate je de Buteykotraining toepast, wordt de stofwisseling geleidelijk aan genormaliseerd en versterkt de immuniteit. Het lichaam reinigt tijdens dit proces en vervolgens treedt blijvende verbetering of zelfs volledig herstel op van de onderliggende oorzaak van de symptomen (de eigenlijke ziekte).
Opbouw Buteykotraining

Opbouw Buteykotraining

De Buteykotraining zorgt voor geleidelijke vermindering van de diepe ademhaling door ontspanning van zowel het middenrif als de spieren van de borstkas. Op die manier ontstaat slechts een licht gevoel van luchttekort, waardoor het heilloos happen naar lucht verdwijnt.

Het is van belang dat dit proces op een geleidelijke, zorgvuldige manier verloopt. Wanneer je namelijk geforceerd je ademhaling wilt verminderen, zal deze alleen maar dieper worden.

  • In het begin ligt de focus op het opnieuw leren ontspannen, met name het ontspannen van het middenrif. Er is aandacht voor de theorie. Ook leer je om aanvallen op te heffen.
  • Vervolgens wordt de nadruk gelegd op vanuit ontspannen toestand bewustwording van de ademhaling.
  • Na de basis kan voorzichtig geoefend worden met het verminderen van de ademhaling.
  • Tenslotte wordt de intensiviteit van het trainen geleidelijk opgevoerd door middel van oefeningen. Je kunt dan ook tijdens lichamelijke inspanning trainen. Om een goede, stabiele gezondheid te bereiken, trainen de meeste mensen zo’n 40 minuten per dag.

Wanneer je wilt weten hoe jouw gezondheidstoestand op dit moment is, dan kun je de controlepauze meten. 

Buteykotraining en medicijngebruik

Het kan geen kwaad Buteykotraining te combineren met medicijngebruik. Wel is het van groot belang dat je contact houdt met de eigen arts en medicijngebruik alleen aanpast in overleg met de arts.