Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko en allergie

Allergie is één de meest voorkomende chronische ziekte en het aantal mensen dat hier last van heeft groeit dramatisch. Met name bij kinderen is die groei erg sterk zichtbaar. Allergie betekent “anders werken” of “anders reageren”. Een allergie is een extreme afweerreactie van ons lichaam op een bepaalde stof.

Een natuurlijk middel tegen allergie

In plaats van de oorzaak van een allergie aan te pakken, zijn de meeste behandelingen nog vaak gericht op symptoombestrijding. De vraag blijft echter waarom we zo abnormaal reageren op iets normaals zoals pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en voeding.

Dr. Buteyko heeft geconstateerd dat mensen met allergie last hebben van chronische hyperventilatie. Door overmatige ademhaling wordt de stofwisseling verstoord, waardoor een verkeerd antwoord van het immuunsysteem wordt opgeroepen; de allergische reactie.

Cel wil zuurstof

Hoe meer CO², hoe beter de zuurstof naar jouw cellen gaat. Dat vinden ze fijn, want dan kunnen ze hun werk goed doen. Door overmatig ademen verliezen we te veel CO². De cellen krijgen minder zuurstof en raken als het ware in paniek. Ze reageren dan ook abnormaal op iets wat gewoon normaal is. Het is dus zaak dat je leert hoe jij je CO² kan verhogen, zodat jouw cellen genoeg zuurstof hebben.

Wat je leert tijdens de Buteyko training

Het toepassen van de Buteyko oefeningen heft aanvallen van allergie binnen enkele minuten op: een verstopte neus, opgezwollen slijmvliezen en oogleden, nies- en hoestbuien, jeuk en branderig gevoel in de ogen, huiduitslag en benauwdheid zullen snel afnemen en verdwijnen. Tijdens de Buteykotraining wordt je ademhaling geleidelijk genormaliseerd. Na verloop van tijd zullen de symptomen geheel wegblijven en ben je van je allergie verlost.