Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko en COPD

Buteyko kan zeer effectief werken bij mensen met COPD. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. COPD staat nog steeds bekend als een ongeneeslijke ziekte, terwijl de Buteykotraining goede resultaten boekt bij beginnende COPD.

Een natuurlijk middel tegen COPD

Wie COPD heeft, komt vaak adem tekort. Er zijn talloze ontstekingen in de longen en de longblaasjes kunnen langzaam vergaan. Dat levert vervelende klachten zoals benauwdheid, hoesten, kortademig, vermoeidheid, slap gevoel/weinig kracht en gewichtsverandering.

Als je longemfyseempatiënt bent, adem je te veel. Juist doordat je je longen overbelast, gaan ze verkrampen en ontstaat er slijm. Op termijn raken ook de nog gezonde gedeeltes van de longen beschadigd. Eigenlijk zeggen je longen; ‘adem eens wat minder’. Wanneer je zelf minder gaat ademen, hoeven je longen daardoor niet meer te verkrampen om jou te waarschuwen en verdwijnt de slijmvorming.

Stadia COPD en Buteyko

Er zijn 4 stadia van COPD, namelijk GOLD 1,2,3 en 4. Bij het laatste stadium, GOLD 4, heeft de Buteykotraining weinig nut meer. Het is dan zaak om het lijden met medicatie te verminderen. Bij GOLD 3 kan er verbetering optreden, maar dit is afhankelijk van leeftijd, conditie, medicatie en leefstijl. Bij beginnende COPD, GOLD 1 en 2, geeft Buteykotraining vaak goede resultaten geven. Soms weten mensen niet in welk stadium ze zitten. In dat geval is er meestal sprake van beginnende COPD. Bij twijfel raadpleeg je de arts.

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens de Buteykotraining leer je onder andere om benauwdheidsaanvallen te controleren en zelf op te heffen. Je zult al heel snel verbetering merken. En, omdat je al klachten hebt, zul de Buteykotraining ook nog eens eerder onder de knie hebben dan iemand die geen klachten heeft.

Tijdens de Buteykotraining leer je om rustig te ademen en de longblaasjes zullen zich geleidelijk weer openen. Bovendien zul je minder vatbaar zijn voor stress, versterk je je immuunsysteem en zul je merken dat je meer energie hebt.

COPD