Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko wetenschappelijk bewezen

De Buteykotraining is geen stroming of geloof. Dankzij uitgebreid medisch onderzoek is er wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van de Buteykotraining op de gezondheid.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal tests en wetenschappelijk onderzoek:

 • In 1958 deed Buteyko een grootschalig onderzoek met astmatische kinderen in een ziekenhuis in Moskou. Dit leidde tot de officiële erkenning van zijn methode door het Russische ministerie van Volksgezondheid.
 • In 1968 vond de eerste officiële Buteyko goedkeuringstest bij de behandeling van bronchiale astma plaats. Dat gebeurde in het Instituut van Longziekten in Leningrad. Bij 95% van de patiënten werd een positief resultaat van de Buteyko-methode op hun astmatische aandoening geconstateerd.
 • Diverse onderzoeken in 1995 (Mater Hospital, Brisbane, Australië) 2002 (Glasgow, Groot-Brittannië), 2003 (Gisborne Hospital, Nieuw Zeeland) en 2008 (University of Calgary, Canada) tonen aan dat de behoefte aan bronchiënverwijdende medicijnen bij astmapatiënten binnen een week gemiddeld met 90% daalt dankzij de Buteyko methode.
 • Een onderzoek naar de wetenschappelijke houdbaarheid van de Buteyko ademhalingstechniek bij astmapatiënten door F.E. Langendam in Maart 2003 (Rijksuniversiteit Groningen)
 • Sinds 1991 wordt in Australië uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar de Buteyko methode gedaan:
  • Uit onderzoek in 2006 bleek dat na 12 weken Buteyko oefeningen, 86% minder gebruik werd gemaakt van luchtwegverwijderaars en 50% minder gebruik van ontstekingsremmers. Zie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16776833
  • Het Ministerie van Volksgezondheid in Australië heeft de Buteyko methode als officiële medische behandeling opgenomen in het programma van de Allied Health Professionals (AHP). Huisartsen in Australië verwijzen patiënten met hypeventilatieklachten in de meeste gevallen als direct naar een Buteyko therapeut.
 • Peter Kolb is biomedisch ingenieur in Australië en schreef verscheidene wetenschappelijke documenten op het gebied van chronische hyperventilatie en astma in relatie tot de Buteyko methode. Zie: http://members.westnet.com.au/pkolb/buteyko.htm
 • Onderzoek naar de vorderingen van Konstantin Buteyko.  De relatie tussen de tijd van het inhouden van de adem en End tidal CO₂ (niveau van CO₂ in de adem aan het einde van de expiratie) en andere voorgestelde maatregelen van disfunctionele ademhaling. Rosabla Courtney en Marc Cohen. The Journal of Alternative and Complementary Medicine (2008).
  Zie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18315509
 • In Groot-Brittannië wordt officieel toestemming verleend aan gezondheidsspecialisten om de Buteyko methode aan te bevelen om astmasymptomen te beheersen. Dit gebeurt volgens de “The British Guideline on the Management of Asthma” (2016).
  Zie:https://www.educationforhealth.org/wp-content/uploads/document.pdf
 • Rol van de Buteyko methode met astmatici met nasale symptomen. 2013, April. Zie:  https://pdfs.semanticscholar.org/b39d/a591bda97dcc5f398fc7710846aecb84c044.pdf
wetenschappelijk