Word gezonder door rustiger te ademen

Hoe een te diepe ademhaling ontstaat

Jouw ademhaling is misschien te diep of te snel of misschien adem je meer dan nodig is. Hoe komt dat? Het is belangrijk dat je weet waarom je anders ademt dan de norm. Pas als je dat weet, kun je er wat aan doen. 

“Bij de behandeling van ziekten dient slechts één methode te worden toegepast:
de methode die de oorzaak van de ziekte weghaalt”

– Konstantin Pavlovich Buteyko

Als een diepe ademhaling ongezond is, hoe komt het dan dat we dat toch doen?

Ik zet de voornaamste boosdoeners voor je op een rijtje:

  • De opvatting dat diep ademen gezond is
    Wie ken het cliché ‘Doe maar rustig en haal even diep adem’ niet? Een veelgehoord advies dat geruststellend bedoeld is, maar helaas averechts werkt. CO₂ is de beste tranquillizer, en dat is juist wat je te veel uitstoot bij een diepe ademhaling. Minder diep ademen heeft dus een positief effect op emoties, stress en spanning.
  • Stress
    Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een diepe ademhaling. Het is een ‘modern’ verschijnsel. Van nature is stress namelijk een biologisch gegeven en fungeert het als reddingsmechanisme. Bij onze voorouders ging stress namelijk vooraf aan verdedigend of aanvallend gedrag. Dat zie je ook bij dieren. Als een dier dreigt te worden aangevallen, is stress een redmiddel; de prooi gaat dieper ademhalen ter voorbereiding op een lichamelijke actie, vechten of vluchten. Door lichamelijke activiteit wordt het lichaam weer in balans gebracht. Echter, juist die beweging blijft bij de moderne mens vaak uit. We voelen ons ergens onprettig bij, worden onrustig of ervaren angst en in plaats van de boel letterlijk in beweging te zetten, blijven we achterover geleund in onze stoel zitten.
  • Intensief stemgebruik
    Mensen die hun stem veel gebruiken, zoals docenten, sprekers en zangers, maken vaak te lange zinnen bij het uitademen. Vervolgens wordt daardoor diep ademgehaald. Vaak gebeurt dat ook nog eens met open mond, waardoor nog dieper wordt ingeademd.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
    We bewegen vaak te weinig, terwijl ons lijf juist gebouwd is voor fysieke inspanning. Door bijvoorbeeld een groot deel van de dag stil te zitten blijft de CO₂-productie in ons lichaam laag, terwijl we ons vaak wel opgejaagd voelen en een zekere vorm van stress ervaren. Dit leidt weer tot een diepere ademhaling, waardoor de uitstoot van CO₂ groter is dan de productie ervan. Lichamelijke inspanning, zoals wandelen, fietsen, werken in de tuin en joggen, brengt het CO₂-niveau weer op peil.
  • Ongezonde voeding
    Te veel eten en ongezonde voeding kan de ademhaling opjagen. Zo verzwaren dierlijke eiwitten bijvoorbeeld de ademhaling. Ook koffie en cola kunnen de ademhaling verstoren, doordat deze adrenaline aanmaken, wat weer stress opwekt.
  • Verkeerd slapen
    Veel mensen slapen veel te lang en bovendien met hun mond open op hun rug. Dit werkt een diepe ademhaling in de hand. Hierdoor ga je weer gemakkelijk snurken, ontwikkel je slaapapneu  en ben je juist heel moe na het slapen.

Tijdens de Buteykotraining leer je hoe je je gezondheid kunt verbeteren door een rustige ademhaling.

Wil je weten of jij dieper ademhaalt dan goed voor je is? Doe de zelftest met de controlepauze!

ademhaling