Word gezonder door rustiger te ademen

Corona en neusademhaling

Het coronavirus kan door 3 poorten via de slijmvliezen binnendringen:

15% komt door de ogen, de rest door de neus en de mond. Het virus plakt voornamelijk aan grote druppels. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. Volgens bevindingen van het Erasmus MC kunnen kleine aerosolen, die lang in de lucht blijven zweven, zelfs uren later nog ingeademd worden door een ander persoon, die vervolgens geïnfecteerd kan worden. 

Waarom is het beter om door je neus te ademen?

Fysiologisch staat het vast dat het voor mensen beter is om door de neus te ademen. De neushaartjes en het vochtige neusslijmvlies filteren naast stof en pollenverontreiniging, ook de meeste virussen en bacteriën. Het natte neusslijmvlies bevat immunoglobulinen (IgA, IgG, IgE), die een belangrijke rol spelen bij het doden van bepaalde pathogenen, zoals virussen. Door je neus adem je als vanzelf minder in en dus ook minder virusdeeltjes. Bijkomend voordeel is dat de zuurstofopname juist verbetert door minder te ademen. Het is belangrijk dat je begrijpt wat de theorie is van de Buteykotraining. Dan begrijp je waarom het beter is om rustiger te ademen. 

Onze neus is dus eigenlijk “de frontale verdedigingslinie van ons immuunsysteem”. Daarom vermindert een constante en juiste neusademhaling het risico op een luchtweginfectie. De coronacrisis brengt met zich mee dat mensen meer op hun eigen ademhaling letten. Dus adem door de neus, dag en nacht. 

Zelf immuniteit versterken 

Het is wetenschappelijk bewezen dat de Buteykotraining de immuniteit versterkt. De neusademhaling is een belangrijk onderdeel van de training, maar er is meer nodig. Op deze manier kun je zelf iets doen om jezelf beter te beschermen in deze tijd.

Corona en Buteyko 

Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar het effect van de Buteyko Methode op corona. Wel ervaren covid-patienten met langdurige klachten aanzienlijke verbetering. Mensen die te moe zijn om te werken kunnen weer aan het werk. Ook de kortademigheid vermindert of verdwijnt. Bovendien leer je oefeningen waarbij je geleidelijk jouw conditie kan verbeteren.

corona