Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko en vermoeidheid

Mensen met het chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS) of myalgische encefalomyelitis (ME) zijn erg vermoeid. Pijn en uitputting dwingen het lijf veel te rusten. Door de ziekte sta je bovendien onder zware druk, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit alles kan een teveel aan ademen in de hand werken. Een jachtige ademhaling wordt door het lichaam gezien als een teken van verhoogde paraatheid, en het lichaam gaat dan over op verbranding van glucose. Als dit lang duurt, raak je uitgeput en verzuren je spieren.

Een natuurlijk middel tegen vermoeidheid

In veel gevallen wordt chronische vermoeidheid gerelateerd aan chronische hyperventilatie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij bijna alle patiënten met de diagnose CVS of ME (93%), sprake is van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie houdt in dat je voortdurend te snel en te diep ademt. Door in te ademen leveren we zuurstof aan ons lichaam. Door uit te ademen wordt het door ons lichaam geproduceerde CO₂ (ook wel koolzuur of kooldioxide genoemd) afgevoerd. Mensen die te veel ademen, ademen (veel) meer CO₂ uit dan gezond is. Daar word je moe van.

Meer energie

Eén van de eerste dingen die mensen merken met de Buteykotraining is dat ze meer energie krijgen. Geleidelijk hoef je geen middagdutje meer te doen, kun je later naar bed en sta je steeds fitter op. Wist je dat te veel slapen ervoor kan zorgen dat je steeds vermoeider wordt? Veel mensen slapen veel te veel en bewegen te weinig. Natuurlijk is het niet de bedoeling om jou uit te putten en is het belangrijk dat je alles stapje voor stapje opbouwt. Tegelijkertijd ga je beter slapen. Je wordt ontspannen wakker en hebt steeds meer energie.

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens de Buteykotraining leer je om rustiger te ademen. Je verhoogt daarmee het CO₂ niveau in je lichaam. CO₂ speelt namelijk een belangrijke rol in ons lichaam; het zorgt voor een betere werking van enzymen en vitaminen, waardoor de weerstand wordt opgebouwd. Reserves hoeven daardoor niet meer aangeboord te worden en het energiepeil stijgt.

vermoeidheid