Word gezonder door rustiger te ademen

De Buteyko methode

De Buteyko Methode is een wetenschappelijk bewezen ademtherapie. Volgens Dr. Buteyko is het belangrijk dat je de theorie goed begrijpt, voordat je je richt op jouw ademhaling. Veel mensen hebben altijd gedacht dat het goed is om meer en dieper te ademen.

Er wordt gezegd: “Adem diep, dan krijg je meer zuurstof… Maar in werkelijkheid werkt het precies andersom!

– Konstantin Pavlovich Buteyko

De theorie achter de Buteyko Methode

De ademhaling wordt voornamelijk geregeld via het CO₂-gehalte in het bloed, niet via het zuurstofgehalte zoals vaak gedacht wordt.

Volgens de theorie achter de Buteyko Methode is er bij een diepe ademhaling sprake van overmatig verlies van CO₂,. Hierdoor worden processen in ons lichaam ontregeld. Het is belangrijk niet te weinig CO₂ in ons bloed te hebben, maar precies de norm. Net zoals wij over een normale temperatuur of een normale bloeddruk spreken, zouden we over een normale hoeveelheid CO₂ moeten spreken. CO₂ speelt namelijk een essentiële rol. Want, wanneer een CO₂-tekort ontstaat in ons lichaam, komt de zuurstof moeilijk bij de cellen van onze organen terecht, wat cruciaal is voor een gezond leven.

“CO₂ is de hoofdregelaar van alle lichaamsfuncties. Zuurstof is echter slechts een bron van energie,
het regelt niets. De veelgehoorde raadgeving ‘adem diep in voor extra zuurstof’ werkt juist averechts.”

– Konstantin Pavlovich Buteyko

Je wilt dus zorgen voor een hoog CO₂-gehalte in jouw lichaam, want hoe meer CO₂, hoe beter de zuurstof wordt afgegeven aan de cellen van jouw organen. Hoe zorg je ervoor dat CO₂ verhoogd wordt?
1. Minder ademen zorgt voor minder CO₂ bij de uitademing, dus dat is gunstig.
2. Meer bewegen, want door de verbranding komt CO₂ vrij.

Meer is minder

De Buteyko methode is een ademhalingstechniek die tegengesteld is aan de conventionele benadering. Daar wordt gezegd dat het goed is diep te ademen. De kern van de Buteyko methode is juist minder en minder diep te ademen, door de ademhalingsspieren in de borstkas en het middenrif te ontspannen.

Buteyko Methode