Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko en stress

Een stresssituatie zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en dat je ademhaling sneller en dieper wordt. In een natuurlijke omgeving en bij dieren is stress de prikkel die de ademhaling verdiept en adrenaline verhoogt; bijvoorbeeld bij een aanval. Dit dient ter voorbereiding op lichamelijke inspanning; vechten of vluchten. Door beweging verbranden we en verhogen we ons CO₂-gehalte. Bij de moderne mens ontbreekt vaak de fysieke inspanning. Door de adrenaline is ondertussen wel ons hart snel aan het pompen en we ademen overmatig. We verliezen te veel CO₂.

Wat weinig mensen weten is dat CO₂ van nature een kalmerende werkt. Je zenuwstelsel kalmeert. Wanneer we door de stress te veel of te diep ademen, verliezen we deze kalmerende stof en zijn we nog eerder overprikkeld, waardoor we weer dieper gaan ademen. Als je dit langere tijd doet, vergeet je hoe je weer terug kunt naar die rustige gemoedstoestand met een rustige ademhaling. Zelfs als er geen aanleiding meer is tot acute stress , weet je niet meer hoe je kunt kalmeren.

Een natuurlijk middel tegen stress

Waar onze voorouders te maken hadden met heftige maar kortstondige stressmomenten, die door fysieke inspanning (bijv. vechten en jagen) weer op natuurlijke wijze verdwenen, staan we nu veelal constant onder hoogspanning. Hierdoor maken we veel adrenaline en cortisol aan als we stress ervaren. En omdat we niet zoals onze voorouders in beweging komen als we bijvoorbeeld aan het werk zijn, maar op onze stoel blijven zitten worden de natuurlijke waarden niet hersteld. De ademhaling strookt niet met wat het lichaam eigenlijk nodig heeft en hierdoor voelen we ons onrustig en opgejaagd. Bij langdurige blootstelling aan stress en onvolledige aan- en afvoer van stoffen door onjuiste ademhaling, ligt een burn-out des te meer op de loer. Een rustige, minder diepe ademhaling helpt je stress tegen te gaan.

Psychisch

Een psychisch traject kan zeker helpen om in kaart te brengen wat jouw valkuilen zijn. Op een gegeven moment weet je hoe jouw gedrag anders kan. Toch is het moeilijk om te veranderen. Een reden kan zijn dat de spanning in jouw lichaam blijft. Als je een lange tijd met stress te maken hebt, dan is jouw lichaam gewend om jouw spieren aan te spannen en overmatig te ademen. De Buteykotraining helpt jou eraan te herinneren hoe je mag ontspannen.

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens de Buteykotraining leer je weer om rustig te ademen. Je merkt al snel dat je daar kalmer van wordt. Je verhoogt daarmee het CO₂ niveau in je lichaam en dit heeft dus een kalmerend effect. Bovendien versterk je je immuunsysteem en zul je merken dat je meer energie hebt.

stress