Word gezonder door rustiger te ademen

Minder ademen, meer gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen door minder ademen zijn enorm. Jouw lichaam bouwt meer CO₂ op en daardoor wordt de zuurstof beter afgegeven aan de cellen van jouw organen. Je kunt je voorstellen dat jouw organen blij worden van meer zuurstof. Het blijft belangrijk om te beseffen dat dit dus het gevolg van een hoger CO₂ -gehalte. Als je minder of rustiger ademt, behoud je meer CO₂ en dat is dus gunstig.minder

“Kooldioxide is de hoofdregelaar van alle lichaamsfuncties. Zuurstof is slechts een bron van energie,
hij regelt niets”

– Konstantin Pavlovich Buteyko

Het is gezonder minder en minder diep te ademen. Waarom? In een notendop:

 • Tekort aan koolzuur
  Bij diepe ademhaling wordt bij het uitademen meer CO₂ uitgestoot dan goed is. Hierdoor ontstaat een tekort aan koolzuur in ons lichaam, wat schadelijk is voor ons lichaam.
 • Verspreiding van zuurstof door het lichaam
  Bij een tekort aan koolzuur, kan zuurstof minder goed worden afgescheiden. Hierdoor wordt zuurstof niet goed verspreid in ons lichaam en komt het moeilijker bij onze cellen. Kortom; hoe dieper de ademhaling, hoe minder zuurstof naar de hersenen, het hart en andere organen wordt geleid.
 • Zelfbescherming
  Ons lichaam beschermt ons tegen de gevaren van bovenmatige uitscheiding van CO₂ door de kanalen waardoor deze uitstroomt te vernauwen; een verstopte neus, vernauwde of ontstoken luchtwegen, vernauwde bloedvaten en darmkrampen kunnen hier gevolgen van zijn. Dergelijke aandoeningen zijn dus feitelijk niet het probleem, maar eerder de oplossing die je lijf biedt voor je eigen bescherming.
 • Verstoorde balans
  Diepe ademhaling verstoort de balans van de pH-waarde van het bloed. Om dit te herstellen verandert de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. Tevens verandert daardoor de elektrolytische samenstelling van ons bloed. Dit alles verstoort de stofwisseling, verlaagt de weerstand, verzwakt het immuunsysteem wat kan leiden tot verkoudheid en allergie.
 • Vicieuze cirkel
  Het zuurstoftekort in de hersenen wordt bovendien versterkt doordat de luchtwegen en bloedvaten vernauwen. Vandaar dat we, wanneer we meer gaan ademen, een juist groter gebrek aan lucht ervaren, waardoor we nog meer gaan ademen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij ziektes die verbonden zijn aan deze diepe ademhalingen, een chronisch karakter krijgen en kortademigheid bijvoorbeeld kan leiden tot astma.
 • Van (chronische) aandoening naar blijvende oplossing
  Door de ademhaling opnieuw te reguleren en verminderen, worden negatieve gevolgen van diepe ademhaling, zoals stress en energietekort, voorkomen en worden chronische ziektes zoals astma verminderd of verdwijnen zelfs.

Reguleren kun je leren

De gezondheidsvoordelen zullen je verbazen. Je zult er wel wat voor moeten doen. Het opnieuw reguleren en verminderen van de ademhaling kan volgens de Buteyko methode op een zorgvuldige en geleidelijke manier worden aangeleerd door een Buteyko specialist. Een vraag die hierbij centraal staat is: wat is een diepe ademhaling? 

ademen