Word gezonder door rustiger te ademen

Minder ademen, meer gezondheidsvoordelen

“Kooldioxide is de hoofdregelaar van alle lichaamsfuncties. Zuurstof is slechts een bron van energie,
hij regelt niets”

– Konstantin Pavlovich Buteyko

Het is gezonder minder en minder diep te ademen. Waarom? In een notendop:

 • Tekort aan koolzuur
  Bij diepe ademhaling wordt bij het uitademen meer CO₂ uitgestoot dan goed is. Hierdoor ontstaat een tekort aan koolzuur in ons lichaam, wat schadelijk is voor ons lichaam.
 • Verspreiding van zuurstof door het lichaam
  Bij een tekort aan koolzuur, kan zuurstof minder goed worden afgescheiden. Hierdoor wordt zuurstof niet goed verspreid in ons lichaam en komt het moeilijker bij onze cellen. Kortom; hoe dieper de ademhaling, hoe minder zuurstof naar de hersenen, het hart en andere organen wordt geleid.
 • Zelfbescherming
  Ons lichaam beschermt ons tegen de gevaren van bovenmatige uitscheiding van CO₂ door de kanalen waardoor deze uitstroomt te vernauwen; een verstopte neus, vernauwde of ontstoken luchtwegen, vernauwde bloedvaten en darmkrampen kunnen hier gevolgen van zijn. Dergelijke aandoeningen zijn dus feitelijk niet het probleem, maar eerder de oplossing die je lijf biedt voor je eigen bescherming.
 • Verstoorde balans
  Diepe ademhaling verstoort de balans van de pH-waarde van het bloed. Om dit te herstellen verandert de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. Tevens verandert daardoor de elektrolytische samenstelling van ons bloed. Dit alles verstoort de stofwisseling, verlaagt de weerstand, verzwakt het immuunsysteem wat kan leiden tot verkoudheid en allergie.
 • Vicieuze cirkel
  Het zuurstoftekort in de hersenen wordt bovendien versterkt doordat de luchtwegen en bloedvaten vernauwen. Vandaar dat we, wanneer we meer gaan ademen, een juist groter gebrek aan lucht ervaren, waardoor we nog meer gaan ademen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij ziektes die verbonden zijn aan deze diepe ademhalingen, een chronisch karakter krijgen en kortademigheid bijvoorbeeld kan leiden tot astma.
 • Van (chronische) aandoening naar blijvende oplossing
  Door de ademhaling opnieuw te reguleren en verminderen, worden negatieve gevolgen van diepe ademhaling, zoals stress en energietekort, voorkomen en worden chronische ziektes zoals astma verminderd of verdwijnen zelfs.

Reguleren kun je leren

Het opnieuw reguleren en verminderen van de ademhaling kan volgens de Buteyko methode eenvoudig, gelijkmatig en gezond worden aangeleerd door een Buteyko specialist.