Word gezonder door rustiger te ademen

Buteyko en slaapapneu

Iemand met slaapapneu kijkt nauwelijks op van veertig keer ‘bijna stikken’ per nacht. Tijdens de slaap stokt de adem keer op keer. Dat kan zelfs langer dan 30 seconden duren. Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze deze aandoening hebben. Meestal heeft een partner het eerder door.

Oorzaak

Bij de meeste mensen ontstaat slaapapneu doordat de tong de zachte delen in de keel blokkeert. Natuurlijk is het zo dat overgewicht een rol kan spelen, maar tegenwoordig hebben ook jonge mensen zonder overgewicht hier last van. Zelfs baby’tjes kunnen het hebben.

Overdag kun je je vermoeid en slaperig voelen. Energie ontbreekt. Bovendien liggen gezondheidsklachten zoals diabetes, hoge bloedruk en hartfalen op de loer. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat met de behandeling van slaapapneu door apparaten zoals de CPAP wel de vermoeidheid kan verdwijnen, maar dat de risico’s op de gezondheidsklachten niet minder worden. Het is dus belangrijk dat er gekeken wordt naar de oorzaak.

Een natuurlijk middel tegen slaapapneu

Volgens Dr. Buteyko ontstaat het als gevolg van longhyperventilatie; er wordt te veel ingeademd, waardoor tevens te veel wordt uitgeademd. Door de overmatige uitademing daalt het CO₂-peil in de longen en bloed tot levensgevaarlijk niveau. Om dit bovenmatig CO₂-verlies tegen te gaan, ontwikkelt het lichaam vernauwing van de luchtwegen of stopt het voor een tijd helemaal met ademen. Wanneer het CO₂-niveau weer op peil is, begint de ademhaling weer. Het is dus feitelijk een beschermende reactie van het lichaam, om ervoor te zorgen dat de waarden van zuurstof en koolzuurgas op peil blijven. De oorzaak van deze verstoorde waarden wordt hier echter niet mee aangepakt.

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens de Buteykotraining leer je om rustiger te ademen. Je verhoogt daarmee het CO₂-niveau in je lichaam en brengt de parameters van de ademhaling zo weer terug naar de norm. Hiermee wordt de hyperventilatie die onbewust plaatsvindt aangepakt. Als de hyperventilatie verdwijnt, verdwijnt ook de slaapapneu. Je hebt geen hulpmiddelen meer nodig en zowel jij als eventueel je partner kunnen zonder zorgen de nacht in. Bovendien zijn er meer gezondheidsvoordelen. Dankzij de Buteykotraining ben je minder vatbaar voor stress, versterk je je immuunsysteem en heb je meer energie. 

slaapapneu